Як обрати профільні предмети в 10–11 класах, щоб вони справді відповідали майбут

Автор Ammer, Лют. 17, 2026, 01:48 ПП

Попередня тема - Наступна тема

Ammer

Привіт усім, давно тут не писав, але зараз прям заплутався. Син у 9 класі закінчує, а вже треба думати, які профільні предмети брати в 10–11, щоб потім на спеціальність нормально вступити, а не мучитися. От пам'ятаю, як сам колись обрав біологію й хімію, бо думав, що в медицину піду, а потім перехотів і мусив наздоганяти математику вже на курсах — купа часу й нервів пішло. То як зараз правильно підходити до цього вибору, щоб предмети реально допомагали під майбутню професію, а не просто "ну хай буде"? Може хтось проходив це недавно й поділиться, на що звертати увагу першим? Дякую заздалегідь, бо в голові каша.

Addraer

До речі, помітив, що зараз багато школярів у старших класах взагалі не поспішають з остаточним вибором професії. Хтось міняє напрям після 10-го, хтось просто бере купу предметів на вибір, щоб ширше подивитися. Мені здається, це навіть добре — раніше ж усе було жорстко зафіксовано, а тепер ніби більше простору для маневру, хоч і голова від цього іноді йде обертом. Буває, бачиш, як дитина в 10-му класі впевнено каже "буду програмістом", а через рік уже малює чи в психологію дивиться — і це нормально, життя ж не по прямій йде.

Draada

Ой, пам'ятаю свою історію — в 10 класі взяв профільний матан і фізику, бо мріяв про ІТ, а потім зрозумів, що без сильної англійської ніяк. Довелося самому підтягувати, бо в школі її так поверхнево давали. Тепер думаю, що головне — дивитися не тільки на те, що подобається зараз, а й які саме предмети потрібні для НМТ на обрану спеціальність. От наприклад, якщо хочеш на економіку чи право, то історія й математика часто вирішують, а на мед чи тех — біологія з хімією. Я от нещодавно знайшов зручний варіант саме для підготовка до нмт https://school.ap.education/pidgotovka-do-nmt/  , там онлайн можна підтягнути саме те, що слабке, без зайвих наїздів, просто по темах і тестами. Допомогло мені зорієнтуватися, що краще взяти поглиблено в школі, а що можна дотянути окремо. Коротше, раджу спочатку список вимог до НМТ по вузу глянути, а вже потім профіль вибирати — так менше переробок буде.