Эмир-Усеинов Таир

Эмир-Усеинов Таир

Хирург, специалист по лапароскопическим операциям

Специализируюсь на лапароскопическом лечении желчного пузыря — быстро, щадяще и с коротким периодом восстановления.

Если у вас есть вопросы — напишите мне прямо сейчас:

Чтобы я мог как можно точнее оценить вашу ситуацию и быстрее помочь, пожалуйста, при первом обращении укажите: ваш возраст и жалобы, результаты УЗИ или КТ (фото или скан), заключения гастроэнтеролога или терапевта (если есть), список принимаемых препаратов, были ли уже приступы боли (как часто, как долго), уровень билирубина и печёночные пробы (если сдавали). Находимся в г. Киев, Харьковское шоссе 121

Пам’ятка хворому жовчнокам’яною хворобою після перенесеної холецистектомії

Жовчний міхур виконує роль резервуара, в якому накопичується жовч. Під час прийому їжі вона виділяється в кишківник, де приймає участь у травленні. Після видалення органу жовч не накопичується, а постійно тече в кишківник та стає розрідженою, що викликає проблеми при перетравленні жирів та іншої важкої їжі, спричиняючи диспепсичні розлади.

Але з часом організм пристосовується до нових умов – жовчні протоки частково беруть на себе функції жовчного міхура, починають накопичувати жовч та виділяти її під час прийому їжі, що сприяє нормалізації травлення та усуненню неприємної симптоматики. Пристосування організму займає 1-1,5 року.

Хирург видаляє жовчний міхур

Особливості харчування

Головна умова успішної адаптації – правильне харчування та точне дотримання рекомендацій лікаря. Протягом цього часу необхідно дотримуватися дієти №5, яка направлена на зниження навантаження на печінку.

Головні принципи дієти:

  • дробне харчування;
  • переважне вживання рослинної їжі;
  • обмеження у прийомі продуктів, які сприяють накопиченню холестерину.

Харчування в перші дні після операції

Починати вживати їжу можна через 6 годин після хірургічного втручання, але краще утриматись до наступного дня.

Початкове меню:

  • 2 день – мінеральна вода без газу, кефір, неміцний несолодкий чай, малосолодкий компот або кисіль. Кожні 10-15 хвилин випивають 15-20 мл рідини. Ввечері в раціон включають 150 мл киселю, нежирний бульйон або протертий овочевий суп. Цей об’єм розділяють на 2-3 прийоми.
  • 3 день – до напоїв додають слизові супи, м’ясне, картопляне або сирне пюре, морквяне суфле, тушковану броколі, некруто зварене яйце.
  • З 4 дня дотримуються дієти №5.

Через 3 місяці переходять на адаптивну дієту – раціон коригують, враховуючи реакцію організму на конкретні продукти.

Дієта №5: дозволені та заборонені продукти

Рекомендовані продукти:

  • овочі – всі види, за винятком заборонених;
  • фрукти – всі солодкі та кисло-солодкі, окрім заборонених;
  • крупи – рисова, гречана, вівсяна, в невеликій кількості – манна;
  • макаронні вироби;
  • молокопродукти – молоко, кефір, ряжанка, сметана, нежирні сири (тофу, моцарела);
  • яйця з м’яким жовтком (не більше двох на день);
  • нежирне та біле м’ясо – яловичина, курятина, індичатина, кролятина;
  • нежирні сорти риби – минтай, судак, хек, тріска;
  • вчорашній сірий та білий хліб;
  • рослинні олії – оливкова, кукурудзяна, соняшникова, гарбузова, лляна, кунжутна;
  • напої – мінеральна вода, відвар шипшини, узвар із сухофруктів, кисіль, неміцний чай.

Дозволяється в невеликій кількості їсти мед, варення, джем та натуральний мармелад.

Заборонені продукти:

  • бобові, білокачанна капуста, баклажани, болгарський перець, редька, редис, цибуля, часник, щавель, шпинат, крес-салат, петрушка, кріп – до складу цих овочів входить груба клітковина, яка подразнює слизову оболонку;
  • цитрусові, гранат, аґрус, брусниця, журавлина, смородина, вишня, черешня, ожина, малина;
  • кукурудзяна, пшоняна, перлова крупа;
  • жирні сорти м’яса (свинина, баранина, качатина, гусятина) та риби – жовч надходить в кишківник у розведеному вигляді, внаслідок чого не може розщеплювати жири;
  • печінка, нирки, ковбаси, сосиски, гриби;
  • міцний чай, кава, какао, шоколад – уповільнюють травлення;
  • кондитерські вироби, здоба, морозиво, згущене молоко – погано перетравлюються, викликають здуття;
  • газовані та алкогольні напої – причиняють метеоризм;
  • копчені, смажені, мариновані, консервовані, солоні та гострі страви – подразнюють слизову оболонку кишківника, провокуючи диспепсичні розлади;
  • продукти, які містять спеції, підсилювачі смаку, ароматизатори – впливають на концентрацію жовчі.

Рекомендації щодо харчування

Важливе значення, крім раціону, мають режим та спосіб вживання їжі:

  • Сідайте за стіл завжди у точно встановлений час, що допоможе виробити ритмічність при виділенні жовчі та травних соків.
  • Їжте часто (5-7 разів на день) – жовч буде частіше витрачатися, що допоможе уникнути подразнення кишківника.
  • Приймайте їжу потрохи – кількість жовчі може бути недостатньою для перетравлення великих порцій їжі.
  • Не їжте після 7 години вечора – ця порада ґрунтується на природному циклі функціонування підшлункової залози.
  • Не їжте похапцем – подрібнюйте та ретельно пережовуйте їжу.
  • Їжте теплі страви. Гаряча їжа подразнює стінки жовчних протоків, а холодна провокує спазми.
  • Випивайте 1,5-2 літри води щоденно.

Продукти відварюйте, готуйте на пару, тушкуйте або запікайте. М’ясо відварюйте до м’якості, можете зробити із нього фарш або паштет. Каші варіть на воді навпіл з молоком, добре розварюючи крупи, супи готуйте у вигляді пюре. Овочі відварюйте та протирайте, робіть з них суфле та запіканки. Треті страви готуйте без цукру або замінюйте його сорбітом

Важливо! Порції, незважаючи на малий об’єм, повинні містити всі необхідні організму нутрієнти. Якщо виникають складнощі при складанні раціону з урахуванням цінності продуктів, варто звернутися до дієтолога.

Фізична активність

Впродовж 1-1,5 місяців після холецистектомії слід дотримуватися деяких обмежень:

  • відмовитись від активних спортивних занять;
  • не піднімати тягарі;
  • не стрибати;
  • уникати сексуальної близькості;
  • не плавати в водоймах та басейнах;
  • не відвідувати парну;
  • не приймати ванну;
  • не засмагати.

Починати фізичну активність слід із дихальної гімнастики, лікувальної фізкультури та піших прогулянок. Поступово можна збільшувати навантаження, включаючи легкий біг, спортивну та скандинавську ходьбу, гімнастику, велопрогулянки, плавання. Фізична активність допомагає запобігти застою жовчі та повторному утворенню жовчних каменів, покращує ліпідний обмін, сприяє відновленню правильного функціонування травної системи.

Add comment
Остались вопросы? Воспользуйтесь формой ниже, не забудьте указать почту для получения ответа.

Еще материалы